Hvorfor ikke prøve madeira til jul?

De fleste forbinder madeira med en ø i Atlanterhavet eller som det Maude drikker, for at dulme nerverne i Matador. Men madeira er meget mere end det. I det følgende vil jeg gennemgå en række søde madeiraer. De er alle smagt i forhold risalamande og diverse julekager. Selv om jeg selv sælger dem, vil jeg gøre mit bedste for at være objektiv. Smagen er dog grunden til, at jeg har valgt at forsøge at udbrede madeira.

Madeira Vintners Sweet.
Dette er en ny producent på Madeira. De har derfor ikke haft muligheden for at købe en masse gamle lagre, og sælger dermed kun madeira som er tre år gammel. De har valgt at holde alkoholprocenten lav og der er dermed kun 17 % i (næsten som en god amarone). Vinen er lavet på Den lave alkoholprocent sammen med den unge alder, betyder at vinen er mindre kompleks end de dyrere modeller. Til gengæld betyder det, at den har let ved at tilpasse sig til forskellige julesnacks, og den ødelægger ikke en god risalamande, ved at være for sprittet.

Barbeito 10 års Malvazia.
Denne madeira er ikke som de andre. Den har en grøn duft, som noget umoden. Nærmest som umoden hasselnød der leder tankerne hen på nældefeber. Heldigvis opvejer smagen i høj grad denne duft, og hasselnødden dukker op i et mere modent udtryk. Den kan godt bruge en dekantering.
Hvor den første virkede godt til risalamanden, passer denne slet ikke til. Stilen lader dog til at være rigtig barbeito, idet at deres andre madeiraer har udtryk der minder om dette.

Borges 10 års Malvazia.
Vinen vil passe fint til de julegodter der kommer efter risalamanden og efter dansen omkring juletræet. Konen og jeg var dog en smule uenige om hvorvidt den passede til ris a la manden. Jeg synes den var fin og spillede godt sammen med kirsebærsovsen, mens hun mente den var for krydret. Det er en dejlig madeira og den er rar at drikke.

Justino’s 10 års Boal (halvsød).
Der sneg sig lige en halvsød ind i denne smagning. Det var lidt synd for den, at den kom efter tre søde, men den klarede det godt. Her viser forskellen sig igen på konens og min lugtesans. Jeg syntes at lugten havde nogle noter af et rum hvor der er sat tapet op, mens hun mente den lugtede mere af jenka-tyggegummiet (eller som bjerg agete). Jeg er gået med på en meget mørk lugt af jenka. Derudover bød vinen også på gamle malede krydderier i duften.
Sjovt nok, gik denne vin nogenlunde til ris a la manden. Men, som med nogle af de andre, vil den gøre sig meget bedre med de efterfølgende julekager og godter.

Henriques & Henriques 10 års Malmsey (engelsk for malvazia).
Denne vin er god og vil helt sikkert gøre mange glade. Men ris a la mande egner den sig ikke til. Denne vin skal i stedet nydes, enten alene eller med nogle af julens mange kager. Vinen har dufte af mandel og chokolade hvilket følger over i smagen der er med chokolade og mørk karamel.

Justino’s 1995 colheita.
Denne vin er ikke lavet på en enkelt drue, men på hele seks forskellige. Herunder boal og malvazia. Vinen er pt. den dyreste i sortimentet, men byder også på masser af velsmag. Det er en fed og kraftig vin, der er rar at drikke. Den fungerer til ris a la manden, til alle julens kager og til en aften hvor fruen er ude af huset.
Colheita er relativt nyt på Madeira, og er nok det, man kan kalde en mini vintage, idet at vinen undergår samme behandling en vintage, men får færre år på fade.

Konklusionen
Nu sidder du vel tilbage og tænker: ”jeg er overhovedet ikke klogere”. Derfor er mit råd. Tag en portvin eller kirsebærvin til ris a la manden, men gå derefter videre til madeira. Det passer bedre til de nøddede godter julen som regel byder på. Hvis du vil prøve en madeira til ris a la manden, så tag enten den helt billige fra Madeira Vintners eller gå over i den anden grøft og prøv Justino’s 1995 colheita.

I baggrunden ses en portugisisk / madeiriansk julekage kaldet bolo de mel. Originalt lavet på sukkerrørshonning/sirup, men her lavet på dansk honning.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *